Blog > Komentarze do wpisu

Łatwa babka z ajerkoniakiem

Przepis na babkę znaleziony przeze mnie dawno, dawno temu w jakimś świątecznym dodatku do typowo "babskiej" gazety w stylu Poradnika Domowego. Od kilku lat regularnie gosci na świątecznym stole u moich rodziców. Furrorę zrobiła jakiś rok temu, kiedy upiekłam ją mamie do pracy a tam każda osoba chciała przepis. Robi się ja na prawdę łatwo i szybko. Polecam szczególnie osobom lubiacym lekkie ciasto i nie lubiącym długo siedzieć w kuchni. I ma jeszcze jeden plus - nawet po kilku dniach jest mięciutka w środku.

 

 

 

Dołącza do akcji Wielkanocne smaki

 

Składniki:

6 jajek

20 dkg cukru pudru

25 dkg mąki

szklanka ajerkoniaku

szklanka oleju arachidowego lub słonecznikowego (zdarzało mi się używać rzepakowego i też było ok)

esencja waniliowa

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do ubitych jajek wlewać cienką strużką nadal miksując ajerkoniak, a później olej. Dodać esencję waniliową i posypać maką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać ciasto powoli do momentu aż znikna grudni maki.

Forme do babki wysmarowac masłem, posypać maka lub bułką tartą. Wlać ciasto do wysokości 2/3 wysokości formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i wyjąc z formy.

Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i postawić na światecznym stole :)

A później oczywiście zjeść - smacznego!

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, coubeatki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl