Blog > Komentarze do wpisu

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Przez ostatnie kilka dni w ogóle tu nie zaglądalam. A wszystko przez to, że miałam gosci. Prawie całe mnóstwo gości!

A, że byli goście to trzeba było ich nakarmić. tak więc teraz macie jak w banku, że pochwalę się moja kulinarną twórczością z tych kilku dni.

Na pierwszy ogień kurczak w sosie śmietanowo ziołowym. Kiedy mężuś zjadł ostatni kawałek w oczach wszystkich widać było żal, że to już koniec, że dokładki nie będzie.

 

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
200ml śmietanki 18%
1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
łyżka mąki
woda
1 cebula
bazylia
organo
papryka słodka
papryka ostra
imbir
pieprz
sól
olej


Przygotowanie:

Piersi umyć, przyprawić bazylią, oregano, papryką, imbirem i pieprzem (można solą ale wtedy do czasu pieczenia w piekarniku trzeba dodać 5-10min, ja solę sos i jest dobrze, a kurczak robi się krócej :)). Polać delikatnie olejem i natrzeć. Odstawić do lodówki na 15 min. Na patelni rozgrzać olej i zarumienić piersi z obu stron. Od razu po zarumienieniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po zdjęciu piersi z patelni wrzucic na nią drobno pokrojona cebulę i ją zeszklić. Następnie zalać bulionem i zagotować. Śmietanę zahartować (do śmietany w kubku wlać kilka łyżek gorącego bulionu z patelni i wymieszać. Wlewać śmietanę do pozostałego bulionu ciagle mieszając. Zagotować. Mąke roztrzepać z wodą i wlać do sosu w celu zagęszczenia. Zagotować ponownie. Zalać piersi sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st z termoobiegiem (200st bez). Piec ok 20minut.

Podawać najlepiej z ryżem, ale ziemniaczki też pasują.

Smacznego!




środa, 13 lipca 2011, coubeatki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/14 15:19:16
Przypomina mi robioną kiedyś rybę w żółtym serze. Chyba kurczakowi lepiej w takiej otoczce. :)
-
2011/07/14 15:34:18
Ryby nigdy w takim zestawie nie próbowałam
-
Gość: caligo, 37.31.46.9.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/08/27 16:32:05
dodałam paprykę, ale sądze, że i bez tego wyszłoby swietnie. jakoś nigdy nie potrafię się powstrzymac przed dodaniem czegoś od siebie.
-
2012/08/28 17:32:09
Caligo ja zwykle, jeśli korzystam z czyichś przepisów, też dodaję coś od siebie :)
-
Gość: , 92-63-36-39.ip.mgk.pl
2012/12/16 12:16:29
Witam!!! Już po raz kolejny robię te piersi są rewelacyjne!!! Dziękuję bardzo za ten przepis!!:)
Pozdrawiam!!!
-
Gość: , 89-69-243-27.dynamic.chello.pl
2013/01/16 17:42:09
Bardzo dobra pierś, można troszkę żonglować tymi przyprawami..
-
2013/01/21 17:51:37
Oczywiście można - każdy przepis najlepszy jest w swojej własnej interpretacji :)
-
Gość: Aga, lju91-3-82-235-164-98.fbx.proxad.net
2013/02/05 13:54:41
Zrobilam, u mnie bez imbiru - bo nie mialam, a smietana 32% bo innej nie mialam :) Wyszlo PYSZNE ! ! !
-
Gość: Marcin, 95-178-84-124.jeleniagora.hypnet.pl
2013/02/17 19:32:53
Witam, pyszne wyszło. Tylko ja zrobiłem na mięsie z indyka, bo akurat nie było płatów i w szybkowarze. Dlatego,że jak robię w szybkowarze, to mięso zawsze wchodzi delikatniejsze.
-
2013/03/20 15:06:01
Wyszło super - przyprawy i proporcje dokładnie z przepisu - PRZEPYSZNE!!!! Po tym przepisie zacznę częściej szperać w Pani blogu, już dawno kurczak mi tak dobrze nie smakował :)
-
2014/02/04 13:50:58
Ten kurczak jest bardziej chujowy niż Ty Beatko ;)

Polecam i pozdrawiam
Piotr Fronczeski
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl