Blog > Komentarze do wpisu

Pleśniak z orzechami

Przepraszam, że od jakiegoś czasu się nie odzywałam. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że podziało się w moim zyciu ostatnio bardzo dużo.
Przede wszystkim dostałam pracę. Po drugie ta praca znajduje się 80km od domu. Dlatego też na razie pomieszkuję u rodzinki. Poza tym z pracy dostałam bloczki na jedzenie więc w tygodniu nie udzielam się kulinarnie za bardzo. Za to szaleję w weekendy kiedy to wracam do domu i do Mężusia. Dodatkowo mam jeszcze obronę w tym miesiącu, więc trochę zajęć mam. A w weekendy poza tym, ze udzielam się kulinarnie ciągle mam jakies imprezy. Także sami widzicie, że ciężko usiąść i swoje kulinarne dzieła opisać.
A już z wrzuceniem zdjęc na serwer też nie jest latwo, bo mam mobilny internet, który w takich sprawach czasem nie chce współpracować.
Ale znalazłam w końcu chwilę, żeby wszystko przygotować. Mam nadzieję, że teraz co jakiś czas pojawi się na blogu cos nowego :)
Zaczynamy od plesniaka, którego namiętnie robię w wielu wersjach i wydaniach, bo go wręcz uwielbiam. Bardzo mi zasmakowała wersja z orzechami.W sumie wyszła przez przypadek, bo nie miałam co zrobić z orzechami. Za to teraz będzie moją ulubioną. 
Polecam!
Składniki:
  • 4 jajka duże
  • 200g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szkanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem (dla mnie najlepszy wiśniowy)
  • pół szklanki zmielonych (ew. pokruszonych) orzechów wloskich

Przygotowanie:

Żółtka, mąkę, 1/4 cukru, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na ciasto. Podzielić je na 3 części.Jedna z części rozlożyć na blachę. Do drugiej dodać kakao i zagnieść. Biala i ciemną część owinać folią i włożyc do zamrażalnika.Część, która wyłożyliśmy na blachę posmarować dżemem. Na dżem potrzeć ciemną część ciasta.Posypać orzechami.Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Wyłozyć je na ciemne ciasto. Na to potrzeć pozostala jasną część.Piec ok 45 minut w temp 170st (z termoobiegiem) albo 185st (bez termoobiegu).

 

sobota, 10 września 2011, coubeatki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/13 18:26:19
To ja poproszę kawałeczek :)
-
2011/09/18 19:27:11
Ostatnio go wklejałam, ale dziś mama znów musiała go upiec. Gdy są śliwki - musi być Pleśniawka. :)
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl