Blog > Komentarze do wpisu

Filet z kurczaka z papryką

Czasem bywam leniuszkiem. Nie chce mi się wychodzić do sklepu, bo akurat brakuje jakiegoś składnika. Do takich wyjść szczególnie nie nastraja trzaskający za oknem mróz. Do tego, jeśli z domowych składników można zrobić ciekawy i rozgrzewający obiad - rewelacja! A więc tym razem danie z serii "to co akurat mam w domu".

Składniki:

  • filet z kurczaka (dla naszej dwójki wystarczył jeden podwójny)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g pieczarek
  • curry, chili, imbir, papryka słodka
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki wody (lub bulionu)


Przygotowanie:
Filet kroimy w kawałki, przyprawiamy (ja lubię ostro, wiec dość dużo ostrych przypraw daję - imbir, curry, papryka, chili) i odstawiamy do lodówki na ok 20-30 min.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, czosnek też (można wycisnąć, ja preferuję krojony), paprykę - w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, i lekko podsmażamy. Dorzucamy kurczaka. Smażymy aż kurczak lekko sie przyrumieni i dodajemy pieczarki. Kiedy zmiękną dodajemy paprykę, podduszamy i podlewamy wodą (bulionem).
Dusimy aż papryka będzie miękka.

Można podawać z ryżem lub z makaronem.

Smacznego!

 

 

środa, 08 lutego 2012, coubeatki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl