Blog > Komentarze do wpisu

Mocno czekoladowy deser na czekoladowy weekend

Bea po raz kolejny organizuje czekoladowy weekend. Tym razem postanowiłam i ja dołączyć. Czekoladę mogę jeść w każdej postaci. Czy ktoś nie lubi czekolady?

A jak już coś jest bardzo bardzo czekoladowe i ma delikatną konsystencję to jest jeszcze lepiej :)


Przepis z "Kuchni Polskiej" M. Caprari, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany

Składniki:
0,7l mleka
budyń czekoladowy słodzony
5 łyżek czekolady lub kakao (u mnie 4 łyżki startej czekolady mlecznej i łyżka kakao)
3 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
szczypta cynamonu
ewentualnie kilka kropel alkoholu np. rumu

Przygotowanie:
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń, czekoladę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotujacego się mleka wlewamy czekoladową mieszankę i aromat waniliowy. Mieszamy aż zgęstnieje.

Przelewamy do szklanek lub filiżanek. Posypujemy szczypta cynamonu i ewentualnie skrapiamy alkoholem.

Smacznego!





sobota, 18 lutego 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl