Blog > Komentarze do wpisu

Francuskie koszyczki

Ciasto francuskie ma to do siebie, że można go używać w zestawieniu praktycznie z wszystkim. Na słodko, na ostro, na wytrawnie. Uwielbiam je - szczególnie, kiedy obiad ma ładnie wyglądać, a nie chce się przy nim strasznie napracować. Wyszło pysznie i ciekawie :)


Składniki:

  • 250g mięsa mielonego
  • 0,5 pora (mniejszego)
  • 2 jajka
  • arkusz ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pora siekamy w krążki i podsmażamy aż będzie miękki, dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy, żeby trochę przestygło.

Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 4 części. Każdej z części nacinamy z boków paski zostawiając na środku ok 2-3cm ciasta w całości.

Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem wyrabiamy, żeby masa była w miarę jednolita (gdyby było zbyt rzadkie można dodać trochę mąki dla zagęszczenia).

Układamy po mniej więcej 2 łyżki farszu na cieście francuskim i zawijamy jak koszyczki.

Smarujemy z góry roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp 180 st przez 25 min (do zbrązowienia ciasta)

Smacznego!

 

Zapraszam na mój fanpage na facebooku :)

czwartek, 19 kwietnia 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
judik1119
2012/04/20 09:14:00
Mmm uwielbiam takie przekąski!:)
-
agattekh
2012/04/21 12:01:59
Bardzo fajny pomysł :-)
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl