Blog > Komentarze do wpisu

Zupa warzywna z brokułami

Kolejna zupa, którą dość lubię. Na ile w ogóle lubię jakąkolwiek zupę poza krupnikiem ;) Wykonanie proste, a jak się dysponuje szybkowarem to równie szybkie. Zupka wyszła gęsta - dość kremowa. Bez szybkowaru oczywiście również można ją przygotować, trzeba tylko dłużej gotować warzywa.


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • brokuł podzielony na różyczki
  • 2l wody
  • gęsta śmietana
  • groszek ptysiowy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Twarde warzywa (marchew, pietruszkę ziemniaki, seler) obrać, zalać wodą. Dodać liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotować w szybkowarze przez 10 minut. Po tym czasie dodać por, cebulę, kapustę i brokuły. Gotować 5 min. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie. 

Wyjąć liść laurowy i pozostałe składniki zmiksować blenderem. Ja lubię bardziej zmiksowane, ale można zostawić kawałki warzyw. Doprawić do smaku rozmarynem, sola i pieprzem.

Nalewać do bulionówek. Ozdobić keksem z gęstej śmietany i posypać groszkiem ptysiowym.

Smacznego!



czwartek, 19 lipca 2012, coubeatki

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl