Blog > Komentarze do wpisu

Zupa warzywna z brokułami

Kolejna zupa, którą dość lubię. Na ile w ogóle lubię jakąkolwiek zupę poza krupnikiem ;) Wykonanie proste, a jak się dysponuje szybkowarem to równie szybkie. Zupka wyszła gęsta - dość kremowa. Bez szybkowaru oczywiście również można ją przygotować, trzeba tylko dłużej gotować warzywa.


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • brokuł podzielony na różyczki
  • 2l wody
  • gęsta śmietana
  • groszek ptysiowy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Twarde warzywa (marchew, pietruszkę ziemniaki, seler) obrać, zalać wodą. Dodać liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotować w szybkowarze przez 10 minut. Po tym czasie dodać por, cebulę, kapustę i brokuły. Gotować 5 min. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie. 

Wyjąć liść laurowy i pozostałe składniki zmiksować blenderem. Ja lubię bardziej zmiksowane, ale można zostawić kawałki warzyw. Doprawić do smaku rozmarynem, sola i pieprzem.

Nalewać do bulionówek. Ozdobić keksem z gęstej śmietany i posypać groszkiem ptysiowym.

Smacznego!



czwartek, 19 lipca 2012, coubeatki

Polecane wpisy

  • Zupa dyniowa

    Dyniowej przygody ciąg dalszy. kiedyś nawet bym nie pomyślała, że z tego warzywa można przygotować tak pyszne dania. Tym razem zabrałam się za zupę dyniową. Wys

  • Pyszna pomidorowa

    Odwieczny problem. Pomidorowa czy ogórkowa? A jak pomidorowa to z ryżem czy z makaronem? Wczoraj zwyciężyła pomidorowa. Co prawda na facebook'u nie pomogliście

  • Zupa brokułowo-porowa

    Szkoda, że z tą zupką nie zdążyłam na akcję "Zielono mi!". Jest wyjątkowo prosta, a jej kolor po prostu mnie zachwycił! Zjadłabym jej każdą ilość. Myślicie, że

  • Zupa - krem brokułowa

    Propozycja na dziś : zielona zupa krem. Zielona dzięki brokułowi. Bardzo smaczna, a dodany czosnek sprawia, że zupa staje się wyrazista w smaku. Zupa - kr

  • ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW

    Smaczna , delikatna zupa na obiad. Najlepiej nam smakuje właśnie teraz, w okresie wiosennym. Przepis pochodzi z ulubionej gazetki Dania za grosik nr 3/2009. Nie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl