Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiący kurczak w cieście

Kurczak to chyba moje ulubione mięso. W każdej postaci, ale najlepszy taki chrupiący. Taki, którego kawałki można brać w rękę i maczać w sosie. Gdyby nie takie domowe wynalazki na pewno uzależniłabym się od KFC (albo czegoś podobnego)- ale jak wiadomo swoje, domowe jest o wiele smaczniejsze.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • mąka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić w paski (o szerokości ok 2 cm). Oprószyć solą, przyprawić papryką ostrą i słodką - odstawić do lodówki na 30 min.

Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodawać mąki stopniowo, mieszając aż powstanie dość gęste ciasto. Doprawić imbirem i chili.

Olej rozgrzać. Kurczaka oprószyć mąką, maczać w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć, aż powstała panierka będzie brązowa.

Do kurczaka wykorzystałam gotowy sos salsa, który znalazłam jakiś czas temu w swojej "Smacznej paczce".

Smacznego!

poniedziałek, 29 października 2012, coubeatki
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
antka91
2012/10/29 21:20:49
Uwielbiam kurczaka w cieście!:) robię podobnie i zawsze mozna go dowolnie doprawić:)
-
agattekh
2012/10/31 11:28:26
Bardzo fajny pomysł :-)
-
Gość: Angelika, *.toya.net.pl
2012/11/02 12:08:00
Wiele pyszności znalazłam na Twoim blogu, które muszę wypróbować :)
Zdecydowanie będę wracać w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji!
Pozdrawiam
-
2012/11/05 17:33:15
Bardzo mi miło zapraszam do częstych odwiedzin
-
Gość: , *.icpnet.pl
2013/11/27 17:59:33
polecam, na prawdę pyszne. tylko dużo przypraw i gęste ciasto i jest pychotka :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/06/29 10:50:05
mmmm wygląda smakowicie, muszę wypróbować :) pozdrawiam
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl