Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki orzechowo-miodowe

Smakują rewelacyjnie. Na prawdę czuć w nich zarówno miód jak i orzechy. Ja następnym razem dodałabym jeszcze cukru, ale goście zgodnie stwierdzili, że cukier nie jest potrzebny.

Orzechy. Miód. Kokos. Takie składniki, że powiało już świętami :)


Składniki:

  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki mleka
  • 100g stopionego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 30g wiórek kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Orzechy zalać śmietaną i odstawić na pół godziny. Następnie połączyć orzechy ze śmietaną z mlekiem, jajkiem oraz stopionym i ostudzonym masłem i miodem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe.

Połączyć suche składniki z mokrymi. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek (mi wyszło 14 muffinek). Piec 25 min - do suchego patyczka - w temp 180st z termoobiegiem.

Smacznego!


piątek, 23 listopada 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/23 20:30:13
Wyglądają bardzo apetycznie
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl