Blog > Komentarze do wpisu

Sakiewki z ciasta francuskiego

Opuściłam się w blogowaniu ostatnio okrutnie. Jakoś się ze wszystkim pozbierać nie mogę. A po drugie to moja druga połówka popołudnia spędza w pracy więc w sumie gotuję obiady do odgrzania. Ale obiecuję poprawę w najbliższych dniach.

Dzisiaj polecam kolejny sposób wykorzystania ciasta francuskiego. Wykonanie bardzo proste, a według mojego Męża bardzo pomysłowe. I, choć może nie wygląda, dość syte!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie z lidla)
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 pomidor
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko razem aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia oprószamy solą. Zdejmujemy z patelni.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż lekko zbrązowieje. 

Pomidora kroimy w plastry.

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (ok 6). Na środku kładziemy pieczarki, na pieczarkach układamy kurczaka, a na nim kładziemy 1-2 plastry pomidora. Rogi ciasta zawijamy do środka i sklejamy razem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180st (z termoobiegiem).

Smacznego!


wtorek, 06 listopada 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
nemisiek
2012/11/07 16:23:06
Ciekawy pomysł na smakowity obiad;) Kiedyś podałam tak łososia ;) Pozdrawiam!
-
agattekh
2012/11/09 10:59:08
Na pewno jest bardzo smaczne :-)
-
Gość: Angelika, *.toya.net.pl
2012/11/21 19:30:53
Pycha, na pewno wypróbuję to danie :)
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl