Blog > Komentarze do wpisu

Tort z mascarpone i wiśniami

Będzie małe wspomnienie moich urodzin. Zdjęcia w dalszym ciągu z komórki i robione w pośpiechu, więc może nie najlepszej jakości. Ale za to tort wyszedł pyszny!


Składniki:

na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

  • 400ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 500g serka mascarpone
  • dżem wiśniowy
  • garść wiśni (u mnie z kompotu) - wydrylowane
  • pół szklanki nalewki wiśniowej
  • pół szklanki cukru

Do ozdobienia:

  • 2 opakowania rurek w czekoladzie
  • lukier w pisaku

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Miksując białka, stopniowo dodawać żółtek z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa dodać ocet i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać dokładnie. Wylać na blachę (u mnie tortownica o śr 26cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 40 min (do suchego patyczka). 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna dodać serek mascarpone i zmiksować. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Biszkopt wyjąć z piekarnika, poczekać aż przestygnie i przeciąć na 3 blaty - ja używam zwykle do tego celu nitki. 

Cukier rozpuścić na patelni ciągle mieszając. Gdy będzie płynny wylać na papier do pieczenia cienką warstwę i poczekać aż zastygnie. Połamać karmel na drobne kawałki.

3/4 wiśni dokładnie odsączyć i pokroić w małe kawałki.

Masę z kremówki i mascarpone podzielić na 3 części. Jeną część zostawić bez dodatków. Do kolejnej dodać pokruszony karmel i wymieszać. Do ostatniej ostrożnie dodać wiśnie i również wymieszać.

Biszkopty nasączyć nalewką wiśniową. Ułożyć dolny biszkopt, posmarować dżemem wiśniowym a następnie wyłożyć masę z wiśniami. Ułożyć kolejny biszkopt, również cienko posmarować dżemem i wyłożyć masę z karmelem. Położyć ostatni biszkopt. Posmarować górę i boki masą bez dodatków. Boki ozdobić rurkami w czekoladzie. Górę udekorować wg uznania - u mnie wiśnie i kolorowy lukier.

Wstawić do lodówki na min. 30-60 minut. 

Smacznego!



niedziela, 25 listopada 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/25 20:53:49
Wygląda na wilgotne, mniam! :)
-
nemisiek
2012/11/27 18:14:58
Wiśnie, wiśnie! Mniam!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2013/12/05 13:14:58
Strasznie wygląda ale w smaku moze byc przyemny :)(
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl