Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana

Moje pierwsze ciasto jakie samodzielnie zrobiłam od A do Z. Gdybym wtedy nie była dzieckiem pewnie zastanawiałabym się jak to się stanie, że ja nasypię składników a później zrobi się ciasto? No jak to? Ale wtedy jakoś tego nie analizowałam ;) 


Składniki:

  • Szklanka mąki
  • szklanka kaszy mannej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dokładnie razem. Podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem. Masło również zetrzeć.

Wysypać jedną część mieszkanki mąki, kaszy i cukru, położyć 1/3 masła, a na to 1/2 jabłek. Następnie znowu zasypać mieszanką, masło i jabłka. Ostatnią warstwę stanowi ostatnia część mieszkanki i reszta masła.

Piec w 180 stopniach przez 45 minut, ciasto powinno się przyrumienić z wierzchu.

Smacznego!


niedziela, 02 grudnia 2012, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
anula4445
2012/12/02 13:22:10
Robiłam i bardzo mi smakowała:)
-
Gość: KulinarnaJa, 83.142.121.*
2012/12/02 16:06:22
Uwielbiam!
-
2012/12/02 19:07:29
Uwielbiam szarlotke :) a ta wyglada jak milion $ niczym złoto, skup. Cena takich przysmaków pewnie jest nie do przecenienia :)
-
agattekh
2012/12/03 09:53:54
Moja ulubiona :-) często ja też robię, jest na prawdę pyszna :-)
-
grazyna2212
2014/05/03 08:51:07
Ja uwielbiam szarlotkę w każdej postaci, mi najlepiej smakuje podawana z gałką lodów. Mam zamiar wypróbować jeszcze szarlotkę z bitą śmietaną. Twoja wygląda znakomicie! Pozdrawiam :)
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl