Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane jabłka z migdałami

Witam Was serdecznie po dłuuugiej przerwie. Cóż. Każdemu się zdarza. A tu się nałożyły świąteczne wyjazdy ze sprawami rodzinnymi i trochę pokrzyżowały blogowe sprawy. Wiadomo, rodzina najważniejsza :) Ale już wracam. I myślę, że będzie szansa na regularne wpisy.

Zaczniemy od zapiekanych jabłek. Pychotka!


 

Składniki:

  • 4 jabłka o średnicy ok 5cm
  • 50g migdałów (ja akurat miałam w słupkach, ale płatki też mogą być jak najbardziej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Z jabłek odciąć czubki, a następnie usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć tak, żeby grubość miąższu miała ok 1 cm. 

Wydrążony miąższ i jabłka w środku skropić delikatnie sokiem z cytryny. 

Miąższ pokroić w drobne kawałki i wymieszać z migdałami doprawiając przyprawą do piernika i cynamonem. Powstały farsz nałożyć do wydrążonych jabłek. Polać z góry łyżeczką miodu i nałożyć odcięty uprzednio czubek.

Każde jabłko owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec w temp. 180 st (góra-dół) przez 20-25 min. Najlepiej po tym czasie rozwinąć jedno jabłko i wykałaczką sprawdzić czy jest miękkie. 

Podawać ciepłe.

Smacznego!


poniedziałek, 07 stycznia 2013, coubeatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/07 23:11:34
I gałka waniliowych lodów do tego... Świetny pomysł z tym, by kawałki jabłka użyć do przygotowania farszu.
-
2014/11/09 10:50:27
Wyglądają wprost cudownie, szczególnie ten mus w środku. Wystarczy tylko zdjąć owiewki z góry i łyżeczką wyjeść środek! Mniam, dodatkowo wykonanie nie wydaje się być takie trudne...
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl