Kategorie: Wszystkie | Konkursy | Przepisy
RSS
poniedziałek, 21 stycznia 2013

Myślałam o tym dość długo. Biłam się z myślami. Nie wiedziałam - zostać czy się przenieść. A ja nie wierzyłam Mężowi jak mi powiedział, ze podejmowanie decyzji nie jest moją mocną stroną. Heh ;) Jakoś w niektórych dziedzinach życia nie mam z tym problemu.

W końcu decyzja podjęta. Klamka zapadła. Blog zostaje przeniesiony, a może - zaczyna nowe życie pod adresem:


http://wkuchnibeatki.blogspot.com


Ten adres pozostaje bez zmian, ale nie będą się pojawiały nowe przepisy. Nowy blog wymaga dopracowania, ale mam nadzieję, że dobrze się tam poczujecie i będziecie mnie czasem odwiedzać.

Tak więc, do zobaczenia!

17:56, coubeatki , Przepisy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 07 stycznia 2013

Witam Was serdecznie po dłuuugiej przerwie. Cóż. Każdemu się zdarza. A tu się nałożyły świąteczne wyjazdy ze sprawami rodzinnymi i trochę pokrzyżowały blogowe sprawy. Wiadomo, rodzina najważniejsza :) Ale już wracam. I myślę, że będzie szansa na regularne wpisy.

Zaczniemy od zapiekanych jabłek. Pychotka!


 

Składniki:

  • 4 jabłka o średnicy ok 5cm
  • 50g migdałów (ja akurat miałam w słupkach, ale płatki też mogą być jak najbardziej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Z jabłek odciąć czubki, a następnie usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć tak, żeby grubość miąższu miała ok 1 cm. 

Wydrążony miąższ i jabłka w środku skropić delikatnie sokiem z cytryny. 

Miąższ pokroić w drobne kawałki i wymieszać z migdałami doprawiając przyprawą do piernika i cynamonem. Powstały farsz nałożyć do wydrążonych jabłek. Polać z góry łyżeczką miodu i nałożyć odcięty uprzednio czubek.

Każde jabłko owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec w temp. 180 st (góra-dół) przez 20-25 min. Najlepiej po tym czasie rozwinąć jedno jabłko i wykałaczką sprawdzić czy jest miękkie. 

Podawać ciepłe.

Smacznego!


środa, 12 grudnia 2012

Bez długich wstępów będzie. Zapach jesieni w środku zimy. Pyszne, pachnące! Uwielbiam moją babcię za te zapasy :)

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 garści suszonych grzybów
  • cebula mała
  • 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • 500ml bulionu (lub 300ml bulionu+200ml wody z namaczania grzybów)

 

na sos dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka mąki
  • 200ml bulionu (może być z gotowania klopsików)
  • przyprawy (sól, pieprz) do smaku

 

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc zalać wodą), po czym odcisnąć z wody i drobno posiekać (wodę można wykorzystać w dalszej części przygotowań). Cebulę zmiksować. 

Wymieszać mięso z cebulą, 3/4 grzybów i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt mało zwarta (powinno się dać z niej formować kulki) - dodawać stopniowo bułki tartej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Bulion zagotować razem z wodą z namaczania grzybów. Na gotującą się wodę wrzucać klopsiki i gotować przez 15-20 minut.

 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć delikatnie pozostałe grzyby, zalać bulionem i pogotować ok 5-7 min. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i śmietaną. Wlać na patelnię ciągle mieszając. Zagotować.

 

Klopsiki podawać z kaszą polane sosem.

Smacznego!


niedziela, 02 grudnia 2012

Moje pierwsze ciasto jakie samodzielnie zrobiłam od A do Z. Gdybym wtedy nie była dzieckiem pewnie zastanawiałabym się jak to się stanie, że ja nasypię składników a później zrobi się ciasto? No jak to? Ale wtedy jakoś tego nie analizowałam ;) 


Składniki:

  • Szklanka mąki
  • szklanka kaszy mannej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dokładnie razem. Podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem. Masło również zetrzeć.

Wysypać jedną część mieszkanki mąki, kaszy i cukru, położyć 1/3 masła, a na to 1/2 jabłek. Następnie znowu zasypać mieszanką, masło i jabłka. Ostatnią warstwę stanowi ostatnia część mieszkanki i reszta masła.

Piec w 180 stopniach przez 45 minut, ciasto powinno się przyrumienić z wierzchu.

Smacznego!


środa, 28 listopada 2012

Renata nominowała mnie do akcji Liebster Blog.  Wielki zaszczyt to dla mnie, więc postaram się sprostać zadaniu :)

Kilka zasad:

Wybrane osoby odpowiadają na jedenaście zadanych przez autora pytań po czym nominują kolejne jedenaście osób i zadają im swoje pytania. 

Uwaga: na pytania należy odpowiadać na swoim blogu.    

 

Tak więc przejdźmy do odpowiedzi:

1)Morze czy góry?

W zależności od nastroju i pogody. Wiosną i jesienią tylko góry. Latem pół na pół.

2)Twoja ulubiona potrawa? 

Nie mam jednej ulubionej, ale jakbym miała wybrać to chyba wszystko co związane z bezami.

3)Bez jakiej rzeczy nie wyobrażasz sobie życia ? 

Bez elektryczności

4)Największe marzenie?

Zawodowo - dobre stanowisko. Prywatnie - domek z ogródkiem i 2 biegających dzieciaczków :)

5)Najważniejsze w życiu jest....

być szczęśliwym i żyć w zgodzie ze sobą

6)Czego nie znosisz u innych?

Hipokryzji i kłamstwa

7)Ulubiony film?

'Twister'

8)Wakacje wykupione w biurze podróży czy samo zorganizowane?

W zależności od możliwości portfela ;) Z przewagą znaczną samodzielnie zorganizowanych

9)Które cechy swojego charakteru chciałbyś zlikwidować, a które wzmocnić?

Do zlikwidowania: marudzenie, złośliwość

Do wzmocnienia: otwartość, umiejętność stawiania na swoim

10)Kino, książka czy telewizja? 

Książka zdecydowanie

11)Najlepszy w Twoim życiu jest...?

mój Mąż :)  :) :)

 

No to teraz pytań kilka z mojej strony:

1. Praca na etacie czy w domu?

2. Gotowanie, jedzenie czy jedno i drugie?

3. Pesymista, optymista czy realista?

4. Na bezludną wyspę zabrałbym/zabrałabym... 

5. Wakacje z walizką w hotelu czy z plecakiem pod namiotem?

6. Miasto czy wieś? 

7. Wczesne pobudki czy długie siedzenie w nocy?

8. Gdy zamykam oczy widzę...

9. U ludzi cenię...

10. Uśmiech na mej twarzy wywołuje...

11. Książka którą polecam?

 

Z nominacją to będzie ciężki orzech do zgryzienia. Przepraszam jeśli się powtórzę:

1. Przy kuchennym stole

2. W sam raz

3. Trochę inna cukiernia

4. Smak chwili

5. Kuchnia Broni

6. Gruszka z fartuszka

7. Agatka gotuje

8. Kuchenne fascynacje

9. Przepisy z serca domu

10. Dziś mam ochotę na...

 

Jednego bloga mi brakuje do 11, ale jeśli ktoś chce to nich sam się nominuje :)

 

A już jutro zapraszam na sypana szarlotkę, bo znalazłam zaległe zdjęcia :)

16:25, coubeatki , Przepisy
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl