poniedziałek, 21 stycznia 2013
Myślałam o tym dość długo. Biłam się z myślami. Nie wiedziałam - zostać czy się przenieść. A ja nie wierzyłam Mężowi jak mi powiedział, ze podejmowanie decyzji nie jest moją mocną stroną. Heh ;) Jakoś w niektórych dziedzinach życia nie mam z tym problemu. W końcu decyzja podjęta. Klamka zapadła. Blog zostaje przeniesiony, a może - zaczyna nowe życie pod adresem: http://wkuchnibeatki.blogspot.com Ten adres pozostaje bez zmian, ale nie będą się pojawiały nowe przepisy. Nowy blog wymaga dopracowania, ale mam nadzieję, że dobrze się tam poczujecie i będziecie mnie czasem odwiedzać. Tak więc, do zobaczenia!
poniedziałek, 07 stycznia 2013
Witam Was serdecznie po dłuuugiej przerwie. Cóż. Każdemu się zdarza. A tu się nałożyły świąteczne wyjazdy ze sprawami rodzinnymi i trochę pokrzyżowały blogowe sprawy. Wiadomo, rodzina najważniejsza :) Ale już wracam. I myślę, że będzie szansa na regularne wpisy. Zaczniemy od zapiekanych jabłek. Pychotka!
Składniki:
Przygotowanie: Z jabłek odciąć czubki, a następnie usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć tak, żeby grubość miąższu miała ok 1 cm. Wydrążony miąższ i jabłka w środku skropić delikatnie sokiem z cytryny. Miąższ pokroić w drobne kawałki i wymieszać z migdałami doprawiając przyprawą do piernika i cynamonem. Powstały farsz nałożyć do wydrążonych jabłek. Polać z góry łyżeczką miodu i nałożyć odcięty uprzednio czubek. Każde jabłko owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec w temp. 180 st (góra-dół) przez 20-25 min. Najlepiej po tym czasie rozwinąć jedno jabłko i wykałaczką sprawdzić czy jest miękkie. Podawać ciepłe. Smacznego!
środa, 12 grudnia 2012
Bez długich wstępów będzie. Zapach jesieni w środku zimy. Pyszne, pachnące! Uwielbiam moją babcię za te zapasy :) Składniki:
na sos dodatkowo:
Przygotowanie: Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc zalać wodą), po czym odcisnąć z wody i drobno posiekać (wodę można wykorzystać w dalszej części przygotowań). Cebulę zmiksować. Wymieszać mięso z cebulą, 3/4 grzybów i jajkiem. Jeśli masa jest zbyt mało zwarta (powinno się dać z niej formować kulki) - dodawać stopniowo bułki tartej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować razem z wodą z namaczania grzybów. Na gotującą się wodę wrzucać klopsiki i gotować przez 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć delikatnie pozostałe grzyby, zalać bulionem i pogotować ok 5-7 min. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i śmietaną. Wlać na patelnię ciągle mieszając. Zagotować.
Klopsiki podawać z kaszą polane sosem. Smacznego!
niedziela, 02 grudnia 2012
Moje pierwsze ciasto jakie samodzielnie zrobiłam od A do Z. Gdybym wtedy nie była dzieckiem pewnie zastanawiałabym się jak to się stanie, że ja nasypię składników a później zrobi się ciasto? No jak to? Ale wtedy jakoś tego nie analizowałam ;) Składniki:
Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dokładnie razem. Podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem. Masło również zetrzeć. Wysypać jedną część mieszkanki mąki, kaszy i cukru, położyć 1/3 masła, a na to 1/2 jabłek. Następnie znowu zasypać mieszanką, masło i jabłka. Ostatnią warstwę stanowi ostatnia część mieszkanki i reszta masła. Piec w 180 stopniach przez 45 minut, ciasto powinno się przyrumienić z wierzchu. Smacznego!
środa, 28 listopada 2012
Renata nominowała mnie do akcji Liebster Blog. Wielki zaszczyt to dla mnie, więc postaram się sprostać zadaniu :) Kilka zasad: Wybrane osoby odpowiadają na jedenaście zadanych przez autora pytań po czym nominują kolejne jedenaście osób i zadają im swoje pytania. Uwaga: na pytania należy odpowiadać na swoim blogu.
Tak więc przejdźmy do odpowiedzi: 1)Morze czy góry? W zależności od nastroju i pogody. Wiosną i jesienią tylko góry. Latem pół na pół. 2)Twoja ulubiona potrawa? Nie mam jednej ulubionej, ale jakbym miała wybrać to chyba wszystko co związane z bezami. 3)Bez jakiej rzeczy nie wyobrażasz sobie życia ? Bez elektryczności 4)Największe marzenie? Zawodowo - dobre stanowisko. Prywatnie - domek z ogródkiem i 2 biegających dzieciaczków :) 5)Najważniejsze w życiu jest.... być szczęśliwym i żyć w zgodzie ze sobą 6)Czego nie znosisz u innych? Hipokryzji i kłamstwa 7)Ulubiony film? 'Twister' 8)Wakacje wykupione w biurze podróży czy samo zorganizowane? W zależności od możliwości portfela ;) Z przewagą znaczną samodzielnie zorganizowanych 9)Które cechy swojego charakteru chciałbyś zlikwidować, a które wzmocnić? Do zlikwidowania: marudzenie, złośliwość Do wzmocnienia: otwartość, umiejętność stawiania na swoim 10)Kino, książka czy telewizja? Książka zdecydowanie 11)Najlepszy w Twoim życiu jest...? mój Mąż :) :) :)
No to teraz pytań kilka z mojej strony: 1. Praca na etacie czy w domu? 2. Gotowanie, jedzenie czy jedno i drugie? 3. Pesymista, optymista czy realista? 4. Na bezludną wyspę zabrałbym/zabrałabym... 5. Wakacje z walizką w hotelu czy z plecakiem pod namiotem? 6. Miasto czy wieś? 7. Wczesne pobudki czy długie siedzenie w nocy? 8. Gdy zamykam oczy widzę... 9. U ludzi cenię... 10. Uśmiech na mej twarzy wywołuje... 11. Książka którą polecam?
Z nominacją to będzie ciężki orzech do zgryzienia. Przepraszam jeśli się powtórzę: 2. W sam raz 4. Smak chwili 6. Gruszka z fartuszka
Jednego bloga mi brakuje do 11, ale jeśli ktoś chce to nich sam się nominuje :)
A już jutro zapraszam na sypana szarlotkę, bo znalazłam zaległe zdjęcia :) |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Spis Treści
Ulubione
Własność autorska
![]() ![]() ![]() |