Kategorie: Wszystkie | Konkursy | Przepisy
RSS
niedziela, 25 listopada 2012

Będzie małe wspomnienie moich urodzin. Zdjęcia w dalszym ciągu z komórki i robione w pośpiechu, więc może nie najlepszej jakości. Ale za to tort wyszedł pyszny!


Składniki:

na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

  • 400ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 500g serka mascarpone
  • dżem wiśniowy
  • garść wiśni (u mnie z kompotu) - wydrylowane
  • pół szklanki nalewki wiśniowej
  • pół szklanki cukru

Do ozdobienia:

  • 2 opakowania rurek w czekoladzie
  • lukier w pisaku

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Miksując białka, stopniowo dodawać żółtek z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa dodać ocet i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać dokładnie. Wylać na blachę (u mnie tortownica o śr 26cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 40 min (do suchego patyczka). 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna dodać serek mascarpone i zmiksować. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Biszkopt wyjąć z piekarnika, poczekać aż przestygnie i przeciąć na 3 blaty - ja używam zwykle do tego celu nitki. 

Cukier rozpuścić na patelni ciągle mieszając. Gdy będzie płynny wylać na papier do pieczenia cienką warstwę i poczekać aż zastygnie. Połamać karmel na drobne kawałki.

3/4 wiśni dokładnie odsączyć i pokroić w małe kawałki.

Masę z kremówki i mascarpone podzielić na 3 części. Jeną część zostawić bez dodatków. Do kolejnej dodać pokruszony karmel i wymieszać. Do ostatniej ostrożnie dodać wiśnie i również wymieszać.

Biszkopty nasączyć nalewką wiśniową. Ułożyć dolny biszkopt, posmarować dżemem wiśniowym a następnie wyłożyć masę z wiśniami. Ułożyć kolejny biszkopt, również cienko posmarować dżemem i wyłożyć masę z karmelem. Położyć ostatni biszkopt. Posmarować górę i boki masą bez dodatków. Boki ozdobić rurkami w czekoladzie. Górę udekorować wg uznania - u mnie wiśnie i kolorowy lukier.

Wstawić do lodówki na min. 30-60 minut. 

Smacznego!



piątek, 23 listopada 2012

Smakują rewelacyjnie. Na prawdę czuć w nich zarówno miód jak i orzechy. Ja następnym razem dodałabym jeszcze cukru, ale goście zgodnie stwierdzili, że cukier nie jest potrzebny.

Orzechy. Miód. Kokos. Takie składniki, że powiało już świętami :)


Składniki:

  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki mleka
  • 100g stopionego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 30g wiórek kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Orzechy zalać śmietaną i odstawić na pół godziny. Następnie połączyć orzechy ze śmietaną z mlekiem, jajkiem oraz stopionym i ostudzonym masłem i miodem. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe.

Połączyć suche składniki z mokrymi. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek (mi wyszło 14 muffinek). Piec 25 min - do suchego patyczka - w temp 180st z termoobiegiem.

Smacznego!


środa, 21 listopada 2012

Przepraszam, przepraszam i raz jeszcze przepraszam. Zaniedbałam bloga okropnie, ale mam choć trochę na swoje usprawiedliwienie. Ciągle coś się dzieje. Ostatni tydzień spędziłam organizując swoje urodziny na odległość 80km. Udało się rewelacyjnie, choć już więcej na taką skalę powtarzać tego nie zamierzam. 

I od razu prezentuję jedną z sałatek która wyszła rewelacyjnie, a składniki wymyśliłam w sumie "przy okazji". Składniki w małej ilości bo nie każdy lubi takie połączenie smaku, więc zrobiłam na próbę.

Zdjęcia z telefonu, bo siostrzenica zaanektowała aparat fotograficzny i ruszać nie pozwoliła.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • pół ogórka zielonego
  • 8 daktyli suszonych
  • 1 mały pomidor
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • pół kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

Sałatę porwać na drobne kawałki. Ogórka pokroić w bardzo cienkie półplasterki. Połowę sałaty wymieszać z ogórkiem, ułożyć na dnie miski. Pomidora pokroić w ósemki a każdą ósemkę przekroić w poprzek na pół. Ułożyć na sałacie. Daktyle posiekać drobno, połową posypać pomidory. Ułożyć resztę sałaty, pokrojone suszone pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę i resztę daktyli. 

Bazylię, pieprz i sól wymieszać z olejem i sokiem pomarańczowym. Polać przed podaniem.

Smacznego!


wtorek, 06 listopada 2012

Opuściłam się w blogowaniu ostatnio okrutnie. Jakoś się ze wszystkim pozbierać nie mogę. A po drugie to moja druga połówka popołudnia spędza w pracy więc w sumie gotuję obiady do odgrzania. Ale obiecuję poprawę w najbliższych dniach.

Dzisiaj polecam kolejny sposób wykorzystania ciasta francuskiego. Wykonanie bardzo proste, a według mojego Męża bardzo pomysłowe. I, choć może nie wygląda, dość syte!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie z lidla)
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 pomidor
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko razem aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia oprószamy solą. Zdejmujemy z patelni.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż lekko zbrązowieje. 

Pomidora kroimy w plastry.

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (ok 6). Na środku kładziemy pieczarki, na pieczarkach układamy kurczaka, a na nim kładziemy 1-2 plastry pomidora. Rogi ciasta zawijamy do środka i sklejamy razem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180st (z termoobiegiem).

Smacznego!


poniedziałek, 29 października 2012

Kurczak to chyba moje ulubione mięso. W każdej postaci, ale najlepszy taki chrupiący. Taki, którego kawałki można brać w rękę i maczać w sosie. Gdyby nie takie domowe wynalazki na pewno uzależniłabym się od KFC (albo czegoś podobnego)- ale jak wiadomo swoje, domowe jest o wiele smaczniejsze.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • mąka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić w paski (o szerokości ok 2 cm). Oprószyć solą, przyprawić papryką ostrą i słodką - odstawić do lodówki na 30 min.

Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodawać mąki stopniowo, mieszając aż powstanie dość gęste ciasto. Doprawić imbirem i chili.

Olej rozgrzać. Kurczaka oprószyć mąką, maczać w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć, aż powstała panierka będzie brązowa.

Do kurczaka wykorzystałam gotowy sos salsa, który znalazłam jakiś czas temu w swojej "Smacznej paczce".

Smacznego!

Tagi: kurczak
20:31, coubeatki , Przepisy
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl