Kategorie: Wszystkie | Konkursy | Przepisy
RSS
sobota, 27 października 2012

Lżejsza wersja tradycyjnej lasagne. Choć ta tradycyjna też ciężka nie jest. Jednak zastąpienie jednej warstwy warzywami nadaje jej ciekawego smaku. Zamiast cukinii równie dobrze można użyć bakłażana.

Aż sama się zdziwiłam jak dużo tej lasagne zjadłam. Chyba zamieniam się w Garfielda, bo ostatnio tylko bym spała i jadła ;) Przepis może wydaje się długi, ale na prawdę wykonanie nie jest trudne.


Składniki:

  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 cukinia
  • 150g startego sera żółtego
  • ostra papryka
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ~szklanka mleka
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ok łyżeczką ostrej papryki. Odstawić do lodówki.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju, podzielić na pół.

Do połowy cebuli dodać kurczaka i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Do drugiej połowy dodać pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć, aż odparuje woda, lekko posolić. Dodać pokrojone pomidory i dusić aż pomidory będą się rozpadać (w razie potrzeby można podlać małą ilością wody). Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze przez ok 5 min.

Cukinię pokroić w plastry o grubości ok 0,5-1 mm. Płaty makaronu podgotować w osolonej wodzie ok 8 min (niby miałam makaron nie wymagający gotowania, ale z doświadczenia wiem, że lepiej chwilę podgotować).

Przygotować beszamel. Roztopić masło, kiedy zacznie się pienić dodać mąkę i razem, mieszając smażyć chwilę. Dolewać stopniowo mleka ciągle mieszając i pilnując żeby się sos nie przypalił. Jeśli to konieczne można dodać więcej mleka (sos ma być gęsty ale jeszcze płynny). Po tym zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem, bazylią.

W naczyniu żaroodpornym (wymiary mniej więcej 15x25cm) układamy warstwami: makaron, sos pomidorowy, kurczak, sos beszamelowy, cukinia, sos pomidorowy, kurczak, sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy, ser żółty (jak można zauważyć warstwy się powtarzają, z tym, że jedna warstwa makaronu zastąpiona jest cukinią).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st (góra-dół) na 30 min (po ok 20 min najlepiej sprawdzić czy ser się nie przypala - jeśli byłby już ładnie brązowy najlepiej zmienić grzałkę tylko na dolną lub przykryć lasagne folią aluminiową).

Smacznego!

 

środa, 24 października 2012

Do zrobienia tych kopytek zachęcił mnie nadmiar dyni w domu. Słyszałam już jakiś czas temu, że są bardzo dobre. Tak więc postanowione. Teraz tylko dobrać proporcje. Skorzystałam z doświadczenia innych i posłużyłam się przepisem znalezionym u Usagi.

Rada dotycząca kopytek podana przez Usagi jest bardzo przydatna, choć nigdy nie wpadłam na to, że można inaczej (ale u mnie w domu kopytka robiło się często i zawsze tak samo). Rada brzmi mniej więcej:

Ziemniaki do kopytek muszą być wystudzone i wystarczy je roztłuc (używając 'ubijaczki' do ziemniaków lub specjalnej 'praski'). Ciepłe/zmiksowane ziemniaki do zrobienia dobrych kopytek się nie nadają. 


Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 250g dyni (bez skóry i pestek)
  • ok 2 szklanek mąki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odstawić do wystudzenia. Dynię pokroić w małe kawałki. Smażyć na patelni (najlepiej podlać wodą i dolewać w razie konieczności po 1-2 łyżki) mieszając, aż powstanie gładkie pure. Ochłodzić.

Ziemniaki wymieszać z pure z dyni, jajkiem i solą. Stopniowo dosypywać mąki wyrabiając ciasto do momentu aż powstanie elastyczne, ale nadal miękkie ciasto. 

Z ciasta formować wałki o grubości ok 1-1,5cm. Lekko spłaszczyć i pociąć na skośne kawałki.

Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię gotować ok 1 minuty. Wyjąć i podawać gorące - z samym masłem, albo tak jak ja z sosem.

Smacznego!

Dyniowe przysmaki

czwartek, 18 października 2012

Brązowa, lekko chrupiąca skórka. Delikatny smak. Taki jest kurczak idealny. Wydaje mi się, że ten kurczak jest niemal idealny. Zagości na stole w dniu moich urodzin (a raczej w dniu imprezki dla rodzinki) na pewno.

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka (mogą być też udka czy skrzydełka)
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • sól

 

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć. Lekko posypać solą (nie za dużo) i dość mocno oprószyć pieprzem (u mnie na pewno wyszło ok 2-3 łyżeczki). 

Masło rozpuścić z miodem na małym ogniu. 

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować masłem z miodem ze wszystkich stron. Wstawić do piekarnika na 45-50 minut, temp 170st (z termoobiegiem), na ostatnie 10 minut podnieść temperaturę do 180st. Od czasu do czasu polewać mięso tym co spłynie na dno naczynia.

Smacznego!


Sprawdzone menu na imprezy!

niedziela, 14 października 2012

Szybkie danie wtedy kiedy odwiedzają mnie niespodziewani goście, albo wtedy kiedy mam ochotę na ciepłą kolację. Bardzo dobre są podane z ketchupem ale i bez tego smakują nieźle ;) 

Składniki:

  • 4-5 cienkich parówek 
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 camembert (wykorzystałam tak 3/4)
  • wykałaczki ;)
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Ser pokroić w plasterki, a plasterki przeciąć wzdłuż - żeby powstały paski. 

Na arkuszu ciasta ułożyć ser, na ser położyć parówkę. Zawinąć tak, żeby brzegi ciasta się połączyły i odkroić. Tak samo postąpić z pozostałymi parówkami. Powinno powstać 4-5 ruloników. Teraz zwinąć ruloniki w okręgi łącząc brzegi - w przypadku gdy brzegi nie chcą się dokładnie sklepić, albo dla pewności można posłużyć się wykałaczkami do spięcia. Górę krążków naciąć delikatnie (wtedy wilgoć wyparuje z ciasta, a w miejscach nacięcia parówki się ładnie przyrumienią). 

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180st (z termoobiegiem).

Smacznego!



sobota, 13 października 2012

Specjalistą od tartych placków ziemniaczanych u nas w domu jest mój Mąż. Przeglądając internet w poszukiwaniu dań z dyni znalazłam dużo przepisów na placki tarte z dyni. Oczywiście postanowiłam wypróbować. I, jak dla mnie, są nawet lepsze od tych ziemniaczanych. Chrupiące na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku. Pycha!


Składniki:

  • ok 250g dyni (bez pestek i bez skórki)
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • olej

 

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć dokładnie z mąką i jajkiem. Odstawić na 5-10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wkładać na patelnię masę dyniową i lekko rozpłaszczyć. Gdy brzegi będą lekko zarumienione odwrócić placki na drugą stronę. Wyjmować na papierowy ręcznik, żeby odciągnąć olej.

Podać można z jogurtem naturalnym i cukrem lub miodem. Świetne połączenie.

Smacznego!

Dyniowe przysmaki

Tagi: dynia placki
10:17, coubeatki , Przepisy
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl