Kategorie: Wszystkie | Konkursy | Przepisy
RSS
poniedziałek, 08 października 2012

Dyniowej przygody ciąg dalszy. kiedyś nawet bym nie pomyślała, że z tego warzywa można przygotować tak pyszne dania. Tym razem zabrałam się za zupę dyniową. Wyszła gęsta, kremowa i bardzo dobra. Ale konieczne były wyraziste przyprawy, bo w innym razie zupa mogłaby być zbyt mdła.


Składniki:

  • ok 300g dyni (bez skóry i pestek)
  • 1 cebula
  • pół litra bulionu
  • łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz 
  • sól
  • kremówka - opcjonalnie (do ozdobienia)

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy (imbir, curry, kurkumę i paprykę), chwilkę smażymy mieszając. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w małe kawałki. Po ok 2-3 minutach wlewamy bulion i gotujemy do momentu aż dynia będzie całkiem miękka. Zupę miksujemy blenderem i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. 

Podałam ozdabiając kleksem ze śmietany. Z pieczywem.

Smacznego!

Dyniowe przysmaki

Tagi: dynia zupa
14:42, coubeatki , Przepisy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 07 października 2012

Dynia pierwszy raz zagościła w naszym domu. Miała czasem gościnne występy w postaci podarowanych od kogoś przetworów lub funkcji ozdobnych. Nigdy jednak sama nie miałam z nią do czynienia. I już wiem, że wiele straciłam! Od teraz sezon na dynie będzie w naszym domu co roku. A połączenie z marchewką zaskoczyło mnie jeszcze bardziej (co prawda znalazłam przepis na ciasto marchwiowo-dyniowe, ale doszłam do wniosku, że takie połączenie w muffinach też nieźle się spisze i miałam rację).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki jogurtu (naturalnego lub greckiego)
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 marchewka (ok 80g)
  • ok 150g miąższu dyni
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - opcjonalnie

 

Przygotowanie:

Marchew i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Wymieszać ze sobą suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon). Osobno wymieszać składniki mokre (jogurt, mleko, jajko, masło, olej). Połączyć suche składniki z mokrymi i w czasie mieszania dodać marchew i dynię. Wymieszać wszystko razem (niekoniecznie bardzo dokładnie).

Nakładać do formy na muffinki ciasta tak do 3/4 wysokości. Można posypać wierzch skórką pomarańczową.

Piec w temperaturze 180st (z termoobiegiem) przez 25 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić czy ciasto jest suche w środku patyczkiem. 

Smacznego!

Dyniowe przysmaki

czwartek, 04 października 2012

Jakoś nie mam natchnienia do pisania. Nie umiem zebrać myśli. Za to w kuchni wychodzi wszystko całkiem nieźle, więc słowa niepotrzebne. Standardowy obiad. Ziemniaki, ogórek kiszony i kawałek mięsa z sosem. Wspomnienie babcinego domu, z małą zmianą zwykłego jogurtu na jogurt grecki. Pycha.


Składniki:

  • ok 500g szynki
  • 150g jogurtu greckiego
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki mąki - opcjonalnie
  • szklanka wody

 

Przygotowanie:

Szynkę natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i "wysmarować" greckim jogurtem tak. Odłożyć na 12 godzin do lodówki.

Szynkę wyjąć z jogurtu. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, tak, żeby zamknąć pory. Podlać 1/4 szklanki wody, dodać pozostały jogurt. Dusić na małym ogniu przez godzinę w razie konieczności podlewając wodą. Po tym czasie doprawić sos solą i dusić jeszcze 30 min. Do zagęszczenia sosu można użyć mąki (odlewamy ok 1/4 szklanki gorącego sosu, mieszamy z mąką i wlewamy z powrotem do sosu, zagotowujemy).

Smacznego!




piątek, 28 września 2012

Kiedy powiedziałam Mężowi, że tarta będzie na obiad a nie jako przystawka czy przekąska trochę krzywo patrzał. Ale jak mu pokazałam efekt to, myślę, że był zadowolony, bo zjadł dość sporo. ie wiedziałam jak takie połączenie będzie smakować, ale okazało się świetne.


Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

 

 

Góra:

  • opakowanie serka ricotta (250g)
  • szpinak - opakowanie 500g
  • 2 łyżki kremówki
  • 100g sera żółtego
  • jajko
  • pieprz
  • bazylia suszona (ok 1,5 łyżeczki)
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

 

Przygotowanie:

Zagnieść kruche ciasto jak w przepisie tutaj. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na okrąg o średnicy o ok 3cm większej iż blacha do tarty (ja mam 26cm).

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szpinak rozmrozić na patelni, jak już woda odparuje dodać kremówkę i jajko, wymieszać. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać połowę żółtego sera.

Ricottę wymieszać z bazylią i drugą połową żółtego sera.

Pomidorki pokroić w plasterki (jeśli są na tyle duże) lub na połówki.

Ciasto ułożone na blasze przykryć folią aluminiową. Na folię wsypać ryż lub fasolę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Po tym czasie wyjąć, zdjąć ryż i folię.

Na podpieczone ciasto układać trójkąty na zmianę zielone - szpinakowe i białe - serowe. Ozdobić pomidorkami.

Piec 25minut w 180st (z termoobiegiem).

 

Smacznego!

środa, 26 września 2012

Odwieczny problem. Pomidorowa czy ogórkowa? A jak pomidorowa to z ryżem czy z makaronem?

Wczoraj zwyciężyła pomidorowa. Co prawda na facebook'u nie pomogliście mi prawie podjąć decyzji bo ochotę mieliście na obie, ale zdecydować się musiałam. W końcu pomógł Mężuś :)

Zwykle pomidorowa kojarzyła mi się z zupą "poniedziałkową". Zrobioną z niedzielnego rosołku. Ku rozpaczy babć u nas w niedzielę rosołku zwykle nie ma (zwykle to nie ma go też w inne dni). Za to pomidorowa bywa często w różnych wydaniach. To wczorajsze wyjątkowo przypadło mi do gustu.

 

Składniki:

  • porcja rosołowa (duża) albo 3-4 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1-1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1/4 łyżeczki chili
  • kilka liści bazylii
  • łyżka kremówki
  • pół szklanki ryżu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Porcję rosołową zalać 2l wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu przez min 30 min. Po tym czasie dodać warzywa. Gotować nadal powoli aż warzywa będą miękkie. Przecedzić wywar (warzywa wykorzystałam do sałatki ziemniaczanej). 

Do delikatnie gotującego się wywaru dodać przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Gotować aż pomidory się rozpadną (ja pod koniec zmiksowałam zupkę blenderem). Dodać chili, posiekaną bazylię i kremówkę, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do gotującej się zupy wsypać ryż i gotować, aż będzie miękki (ale nie rozgotowany)*.

 

Smacznego!

*Ja zupkę gotowałam dzień wcześniej więc w takim stanie ją zostawiłam i dopiero następnego dnia dodałam ryż, ale można to też oczywiście zrobić tego samego dnia :)


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl