Kategorie: Wszystkie | Konkursy | Przepisy
RSS
poniedziałek, 28 lutego 2011

To w sumie nie mój przepis i nie moja specjalność. Placki ziemniaczane zawsze robi mężuś. I wychodzą mu rewelacyjne!

Dlatego też postanowiłam podzielić się przepisem.

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

2-3 czubate łyżki mąki

1 jajko

cukier

sól

gęsta śmietana

olej do smażenia


Przygotowanie:

Ziemniaki bardzo drobno zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i wymieszać. Dadać trochę cukru (ok łyżeczkę) i szczyptę soli. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Na olej kłaść drewniana łyżką masę ziemniaczaną. Smazyć do momentu aż brzegi placka będa rumiane a następnie odwrócić placek i jeszcze chwilę smazyć z drugiej strony.

Usmażone placki zdjąć z patelni. Na placki dać po łyzeczce gęstej śmietany i posypać cukrem.

Smacznego!

 

niedziela, 27 lutego 2011

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną racuchy. To jedno z dań, które przypominają mi dzieciństwo. Razem z siostrą uwielbiałyśmy je jeśc w ogromnych ilościach!

Także dzisiaj na obiad bardzo smakowite racuchy z jabłkami.

 

 

Składniki:

15g drożdży

50g cukru

250g mąki

240ml mleka

2 jajka

30g masła

1-2 jabłka

cukier puder do posypania

olej do smażenia


Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i rozprowadzamy ciepłym mlekiem z kilkoma łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubiajmy na sztywną pianę. Dodajemy resztę cukru i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku.

Do podrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki, rozpuszczone masło i ubite jajka. Wyrabiamy drewnianą łyżką aż powstaną pęcherze. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Kilka minut przed smazeniem do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy. Smazymy placuszki na rozgrzanym (ale nie za bardzo) oleju. Jeśli olej bedzie za bardzo rozgrzany racuchy się spalą z zewnatrz a w środku będa surowe.

Lekko ostygnięte posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Z tej porcji wyszło mi 16 racuchów.

Smacznego!

 

sobota, 26 lutego 2011

Ostatnio na prośbę mężusia zrobiłam duszone mięsko z sosem, bo On to wrecz uwielbia. Z mnóstwa przepisów i sposobów wybrałam jeden z prostszych, ale za to bardzo smakowity.

 

Potrzebne:

0,5kg schabu

2 duże cebule

pieprz

sól

sos sojowy

liść laurowy

mąka


Wykonanie:

Odkrajamy wszystkie białe częsci. U mnie kotek się strasznie cieszył z tego powodu ;) Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.

Cebulę kroimy w piórka i zarumieniamy. Mięso rumienimy z każdej strony najlpeiej w tym garnku w którym będziemy dusić. Dodajemy cebulę do mięsa i dolewamy szklankę wody. Duzimy na małym ogniu ok 20 min (ja w szybkowarze ok 10 min). Po tym czasie dodajemy liść laurowy i dusimy jeszcze ok 5 min.

Na konieć możemy sos zagęścić maką (mąkę rozrabiamy w małej ilosci sosu i wlewamy do całości sosu, zagotowujemy).

Mięso kroimy na plastry.

Podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem.

Smacznego!

 

piątek, 25 lutego 2011

Na Śląsku to gumiklyjzy.

Jak kazda prawdziwa Ślązaczka nie wyobrażam sobie życia bez klusek śląskich. Pasują prawie do wszystkiego tak jak ziemniaki.

Tradycyjnie podawane do rolady, na którą się jeszcze nie pokusiłam ale wszystko przede mną. Poza tym często podawane do pieczeni, kurczaka, czy nawet kotletów (choć rzadziej). Jako dziecko uwielbiałam same kluski z masełkiem i cukrem.

 

 

Składniki:

ziemniaki (w sumie raczej kartofle jeśli już na Śląsku jestesmy)

maka ziemniaczana

2 jajka


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, chłodzimy. Dodajemy maki ziemniaczanej w proporcji 3/4 częsci ziemniaków do 1/4 części mąki ziemniaczanej. Wbijamy jajka i ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki z wgłębieniem. Jeżeli w czasie formowania ciasto pęka można dodać kilka kropel goracej przegotowanej wody - ciasto stanie się bardziej plastyczne.

Kluski wrzucamy na gotująca się, osolona wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze kilka minut i wyjmujemy. Gotowe!

Jeśli okazuje się, ze kluski się rozgotowują za szybko do wody w której gotujemy kluski trzeba dosypać trochę maki ziemniaczanej.

Jeśli zostana nam ugotowane kluski następnego dnia możemy je odgrzać wrzucając je na zimna, osoloną wode i zagotowując - będa smakować jak świeże!

Smacznego!


czwartek, 24 lutego 2011

Dzisiaj do obiadu sałatka z białej kapusty. Już jakiś czas miałam ochotę ją zrobić, ale ciągle albo zapominałam, albo akurat nie pasowała do dania.

 


Składniki:

pół główki białej kapusty

2 marchewki

papryka czerwona

cebula

100ml majonezu

2 łyżki śmietany

sok z cytryny

łyżka cukru

pieprz, sól


Wykonanie:

Paprykę oczyścić z ziaren, marchwki obrać. Wszystkie składniki poszatkować. Posypać solą, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Majonez wymieszać ze smietaną, dodać sok z cytryny i cukier, przyprawić sola i pieprzem.

Warzywa polać sosem i wymieszać.

Pychotka!

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl